Interieur

Plinten zijn belangrijker dan je denkt

Plinten vind je haast in ieder huishouden. Ze zijn er in allerlei formaten, kleuren, afmetingen en stof te verkrijgen. Het vaakst worden houten plinten in huizen verwerkt. Plinten kunnen worden bevestigd tegen de vloer en de muur die vandaar verticaal naar boven loopt, maar ook aan het plafond en de muur die naar onder loopt. Voordat een plint wordt bevestigd worden meestal eerst de muren en andere klussen in het huis voltooid. Een plint wordt pas geplaatst op het moment dat de puntjes op de i worden geplaatst. Plinten hoeven niet vooraf geverfd te worden, maar dit mag natuurlijk wel. Er zijn kant en klare plinten, betreft de kleur dat je graag zou willen, maar wil je een aparte kleur dan moet je deze vaak nog zelf verven of laten aanbrengen. Gelukkig is dit maar een kleine moeite en is het niet zo veel werk als andere klussen in het huis. 

Hulp is altijd welkom

Stel je huis is af en je bent klaar om plinten te plaatsen. Voordat je hieraan begint moet je eerst weten in welke kamers van jouw huis je ze graag wilt plaatsen. Het plaatsen zorgt voor een nette en rustige uitstraling. Je huis lijkt meer af. Zorg dat je de juiste dikte kiest van de plint om tot het beste eindresultaat te komen. Mocht je er niet uitkomen kun je altijd bij het desbetreffende bedrijf vragen voor advies. Zo kun je bij veel doe-het-zelf zaken advies inwinnen. Zij helpen je graag met de keuze van je plint. Een tip is om vooraf foto’s te maken van de kamers waar de plinten geplaatst moeten worden, ook is de hoogte van het plafond en de ruimte van de kamer daarbij van belang. Neem deze gegevens allemaal mee en de adviseurs in de winkel weten precies waar je naar op zoek bent en wat het beste past. Zo kun je altijd teleurstelling voorkomen. Je kunt zelfs een aantal voorbeeld plinten mee naar huis nemen om te kijken hoe het eruit ziet. 

Hoekjes en lijntjes

Wanneer je het type plint hebt uitgekozen met de juiste materiaalsoort en de juiste kleurkeuze, kun je beginnen met de afmetingen. Het is natuurlijk belangrijk dat de afmetingen exact kloppen. Ben je zelf niet erg handig in het afmeten en zagen? Laat dit dan door een vakman gebeuren, dit ziet er altijd netter uit en dan heb je ook recht op garantie. Het plaatsen van de plint tegen de muur is niet het moeilijkste, het gaat voornamelijk om de hoekjes in jouw huis. Je moet ervoor zorgen dat ze schuin worden afgezaagd en zo precies op elkaar passen. Dit ziet er het mooiste en meest verzorgd uit. Kijk ook goed naar het type muur, kunnen ze beter worden gelijmd of gespijkerd? Een erg belangrijke vraag bij het plaatsen van plinten. De muren mogen niet poreus zijn, want anders worden ze er niet goed op bevestigd. Je hebt dan kans dat deze loslaten wanneer er tegenaan wordt gestoten en dat zou natuurlijk zonde zijn.