Interieur

De juiste maat van je fotolijst kiezen

Bij de aankoop van je nieuwe fotokader is het normaal dat er veel vragen rijzen. Sommige daarvan zijn zeer persoonlijk, zoals de kunststijl of kleuren, terwijl andere zeker belangrijk zijn en veel verder gaan dan leuk of niet leuk vinden, en volledig van invloed zijn op de professionaliteit van je inrichting. Een van die kenmerken die zorgvuldiger moeten worden geanalyseerd is de grootte. Het bepalen van de juiste grootte betekent dat het schilderij zich goed verhoudt tot de andere voorwerpen die in de ruimte aanwezig zijn. Te grote of te kleine schilderijen kunnen een gevoel van onsamenhangendheid en ongemakkelijkheid opwekken, waardoor je inspanningen om een mooiere en meer verfijnde kamer te creëren volledig teniet worden gedaan.

Vandaag zullen we waardevolle tips en richtlijnen met je delen die je zullen helpen de juiste lijstgrootte te bepalen en zo moderne en verfijnde kamers te creëren.

Analyseer het scenario

Je moet de ruimte analyseren waarin je het kunstwerk wil aanbrengen en ook de omgeving, omdat de voorwerpen die het scenario vormen hun eigenaardigheden hebben (zoals kleuren en vormen, bijvoorbeeld) en ze moeten harmoniëren en in evenwicht zijn met de nieuwe versiering. Als je inrichting een meer sobere en traditionele uitstraling heeft, kan het zijn dat één enkel stuk genoeg is om de ruimte te verfraaien. Terwijl meer ontspannen en eigentijdse stijlen, vanwege hun lijnen en vormen, de voorkeur geven aan sets die, door een mix van maten en kleuren hoogtepunten in het decor creëren. 

Grootte van de kamer

Het frame mag niet groter zijn dan 75% en niet kleiner dan 50% van de aangewezen ruimte. Als u tussen deze getallen werkt, kan je deze twee belangrijke factoren verkrijgen: consistentie in de grootte van het kunstwerk en de omlijsting ervan (als de lijst een muurmarge rondom heeft, krijg je een tweede achtergrondlijst).

Visuele afstand

Het is van essentieel belang dat je rekening houdt met de visuele afstand van het kunstwerk ten opzichte van de toeschouwer. Als je een heel groot werk in een ruimte zonder terugslag plaatst, is het onmogelijk om een comfortabele visuele afstand te bereiken. Hetzelfde geldt voor kleine lijsten met enorme inspringingen, die in de immensiteit verloren kunnen gaan.

Het moet tussen 142,5 en 150,5 centimeter van de grond worden geplaatst, zodat het zicht alle hoeken kan passeren zonder te lijden onder het zien van de details. Afhankelijk van de ruimte kan deze waarde de geschikte afmetingen van het perfecte stuk voor je project beïnvloeden en ook beperken. Maar natuurlijk werkt het advies niet altijd en zijn de regels er om gebroken te worden.

Als je overweegt een nieuw frame te kopen, hoef je alleen maar de aanbevolen richtlijnen te volgen, zodat je een goede kans van slagen hebt en je decor een revolutie kan ondergaan. Om dit te doen, moet je kijken naar hoogte, meubelopstelling en diverse andere details om de meeste informatie te krijgen. Met deze gegevens in de hand kan je patronen ontdekken (communicatie tussen kleuren, vormen, texturen) die helpen om nieuwe voorwerpen in de decoratie in te passen, zoals schilderijen. Voor verschillende opties maten en stijlen van kaders, bezoek fotokadersonline.be en bekijk ze eens!