Buiten

Bespaar kosten door zonnepanelen te installeren

Het is iedereen al wel opgevallen, de energieprijzen swingen tegenwoordig de pan uit. Ze zijn een stuk duurder geworden en voor vele gezinnen is dat soms even schrikken. Maar gelukkig valt daar iets aan te doen. Door zonnepanelen op het dak te laten installeren, kunnen er heel wat kosten bespaard worden. Lees hier waarom zonnepanelen zo interessant zijn!

Hoe werken zonnepanelen?

De werking van zonnepanelen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. In zonnepanelen zitten zonnecellen. Hierin zit dan weer een materiaal, silicium genaamd, en dat geeft enkel stroom als er licht op komt. Wanneer de zon dus schijnt dan zal er elektrische stroom ontstaan tussen de positieve lading die zich bovenop de zonnecel bevindt en de negatieve lading die eronder zit. Zo krijg je gelijkstroom. Een omvormer zal dan deze stroom omzetten in wisselstroom. Dit is het soort stroom dat uit het stopcontact komt. De omvormer stuurt de stroom richting elektriciteitsnet en zo kan die stroom gebruikt worden.

Wat kosten zonnepanelen?

Zonnepanelen kosten natuurlijk geld. Het is belangrijk om bij deze aankoop in het achterhoofd te houden dat dit een investering is. Je bespaart serieus wat energiekosten en na een aantal jaren heb je zo de prijs van de zonnepanelen terugverdiend. Je moet toch rekenen op een aankoopprijs van een paar duizenden euro’s. Het hangt natuurlijk af van hoeveel zonnepanelen je op het dak laat plaatsen. Weet wel dat 10 zonnepanelen al een besparing van 500 euro op een jaar kan opleveren.

Alleen stroom wanneer nodig

Tegenwoordig kan er in combinatie met zonnepanelen ook met een thuisbatterij gewerkt worden. Je verbruikt elektriciteit die zonnepanelen opbrengen niet altijd meteen. Met een thuisbatterij wordt de stroom die je niet gebruikt op dat moment verzameld in de batterij. Wanneer je dan in het donker thuiskomt en de zonnepanelen produceren geen elektriciteit meer terwijl je die wel nodig hebt, kan de elektriciteit van in de batterij gebruikt worden. Op die manier gaat er dus geen elektriciteit verloren.

Voordelen van zonnepanelen

Er zijn heel wat voordelen aan zonnepanelen verbonden. Niet alleen de besparing van energiekosten na verloop van tijd, maar het is ook beter voor het milieu. Je werkt mee aan een duurzame manier van energie opwekken en zo draag je je steentje bij aan het milieu. Bovendien wordt je woning ook meer waard wanneer je zonnepanelen laat installeren. Dat is uiteraard erg interessant wanneer je van plan bent om ooit de woning opnieuw te verkopen. In sommige gemeenten wordt ook nog eens een subsidie toegekend wanneer je zonnepanelen laat installeren.

Zo zie je maar, er zijn dus heel wat voordelen verbonden aan het installeren van zonnepanelen!