Interieur

Houten vloer vervangen voor laminaat, wat moet er gebeuren?

Houten vloeren lijken mooi en handig, maar er zit helaas veel werk aan. Woningen uit bepaalde bouwperiodes zijn vaak voorzien van een houten vloer. Bij een houten vloer komt veel onderhoud kijken. Wanneer de vloer gaat rotten of er schimmel op zit kan de vloer breken, de kosten om het te vervangen kunnen hoog op lopen. Daarom is het verstandig om te kiezen voor een laminaat vloer met betonen ondervloer. Dat vergt minder onderhoud en je kan er langer van genieten.

Waar op letten?

Bij het kopen van een huis is het belangrijk om te weten wat voor vloer erin ligt, ook de ondervloer moet je weten. Houten vloeren kunnen slecht onderhouden zijn, dus let daarop. Bovendien kan het snel gaan rotten wanneer het vochtig is in de kruipruimtes. De rottende vloer herken je door zwarte of donkerbruine plekken op het hout. De vloer kan daardoor uit elkaar vallen. Als je er op tijd bij bent dan is het makkelijk te vervangen, maar anders kan je beter een nieuwe vloer leggen.

De nieuwe ondervloer

Als ondervloer kan je het beste een betonvloer nemen, die heeft geen onderhoud nodig en is heel stevig. Vaak is de vloer nog te ondiep en moet dus verder worden uitgegraven, er moeten geen leidingen in de weg zitten anders heb je een groot probleem. Onder het beton moet een fundering gelegd worden die het beton niet laat wegzakken. Daarnaast moeten de binnenmuren op de vloer apart gefundeerd worden voor de best mogelijke stevigheid. Zorg dat de vloer goed geïsoleerd wordt om zo min mogelijk warmte te verliezen. Betonwapening is heel belangrijk om scheuren of verzakkingen in de vloer tegen te gaan.

De boven vloer

Tegenwoordig zijn er veel vloeren die natuurlijk ogen, laminaat is daar een van. Het grootste voordeel van laminaat is dat het vochtbestendig is, en het is makkelijk schoon te maken. De kleurenkeuze is enorm en de vloer behoudt zijn kleur ook al staan er meubels op. De prijs van het laminaat is in vergelijking met hout bijzonder laag.

Dus als je een houten vloer hebt en je wil die laten vervangen, kies dan voor laminaat. Het is een goedkope maar duurzame keuze.